Drone wetgeving

EUROPESE REGELGEVING (31-12-2020)

Vanaf 2021 zijn er in heel de EU dezelfde regels voor Drones. Iedereen met een drone met camera of zwaarder dan 250gr. moet zich registreren. In Nederland gebeurt dat bij de RDW.
Afhankelijk van het risico (gebaseerd op gewicht en afstand van de drone) moet men ook een certificaat gehaald hebben. Dit geld ook voor “modelvliegers” tenzij ze alleen vliegen in club-verband op de locaties die al bekend waren en op de luchtvaartkaart staan.
Er zijn verschillende certificaten mogelijk (bijv. A1, A2, A3), afhankelijk van de risico’s.

De no-flyzones zijn ook gebleven en te vinden via de app of website van www.godrone.nl of de kaart van Aeret op www.dronepreflight.nl

PRIVACYWET

De wet op de privacy kan ook van toepassing zijn. Zeker als je vliegt met een camera. Hiervoor is er geen speciale regeling, want met een keukentrapje naast de schutting kun je ook de privacy van anderen schenden.
Houd bij het vliegen dus altijd rekening er mee dat anderen een drone in de buurt van hun huis ook vervelend of storend kunnen vinden!

OUDE REGELING

Voor het vliegen met een drone kwam er in 2013 voor het eerst aangepaste wetgeving. De Regeling modelvliegen werd per 01-07-2015 nog verder aangescherpt. In 2017 kwam er nog een aanpassing met de ROC-Light voor het “zakelijk” vliegen.

Sindsdien werd er meer bekendheid gegeven aan de risico’s en regels middels reclame spots en via de website; https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone.Winkels voegden een flyer bij als ze een drone verkochten.

VERDELING LUCHTVAARTWET

  • ZAKELIJK vliegen” met een drone (ook wel UAS genoemd) is verboden tenzij je ontheffing hebt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu). Dit kon een ROC of een ROC-Light ontheffing zijn.
  • HOBBY vliegen” is toegestaan binnen de regels van het “Modelvliegen“. De eerste jaren vloog ik hobby-matig onder deze regels. Voor een eenvoudige samenvatting kijk op www.vliegjedroneveilig.nl

ILT_Logo

You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.