Linux

Ubuntu

Ubuntu is naar mijn idee de makkelijkste versie voor de beginner in het Linux wereldje.
Er is ontzettend veel over te vinden, en er zijn inmiddels zelfs weer diverse afgeleide varianten van. Ook is er een specifieke “server versie”, die ik nog het meest heb gebruikt.
Linux is erg goed bruikbaar voor webservers. Zeker in de server-versie vraagt het minimaal van het systeem om te draaien.
Mijn korte omschrijving voor het installeren van Ubuntu Server.

g OS

gOS ofwel good OS werd van gedacht dat dit het project van Google was om hun eigen besturingssysteem te beginnen. Dat blijkt toch niet, maar het gaat wel sterk uit van alle functies die Google “online” aanbied.
Je hebt mail, calendar, docs en reader e.d. allemaal van Google, en dus hoef je alternatieve software met die functie niet op een “netbook” te installeren. Dat bespaart een hoop capaciteit.
Ik heb deze onlangs ontdekt, en hoewel ik geen netbook heb, kan ik deze natuurlijk ook installeren en testen op een oud laptopje.
Ervaringen volgens nog…

Linux Mint

Linux Mint is een afgeleide van Ubuntu. Het idee achter het project is om wat dichter in de buurt van Windows te komen. Zodra het geinstalleerd is lijkt het nog aardig op Windows met een menu linksonder en een “taakbalk”.
Daarom erg herkenbaar, maar vanwege de kennis die ik al heb met Ubuntu voor mij geen directe meer-waarde.
Het draaide redelijk op een oude laptop, maar vroeg toch volop van de PentiumIIIMobile @ 1066Mhz.
Een mooie site met veel info en makkelijke optie om software toe te voegen. Dat is zeker voor de beginner dan wel weer handig. Echter geen NL-website.

Na een dagje proberen weer plaats gemaakt voor een andere.