FPV (first person view)

Mijn drone heb ik na een paar keer vliegen uitgerust met een camera. Uiteindelijk is het een volledige “FPV-set” geworden.

Dit houd in dat het beeld “live” met een video-zender gestreamd wordt naar een  monitor op m’n zender. Op die manier kun je de drone vliegen en besturen alsof je er zelf in zou zitten.
Er moet wel direct zicht mogelijk blijven op de drone en het luchtruim, want je hebt geen achteruitkijk-spiegeltje en een echt vliegtuig bijvoorbeeld kan heel snel in eens in de buurt zijn.

Monitor
Een losse monitor heeft meestal een eigen accu los van de transmitter (zender). Het draadloos signaal haalt in ideale omstandigheden nog 1200 meter. Op die afstand is de drone zelf vaak niet eens meer hoorbaar en nauwelijks met het blote oog zichtbaar. Hoe groter de afstand des te meer ruis ontstaat er in in het beeld. Dus eigenlijk kun je practisch beter niet verder dan 500m van je vandaan vliegen.

GoPro Camera
Als camera word onder drones een GoPro toegepast vanwege het lage gewicht. Het merk DJI heeft tegenwoordig vooral eigen camera’s die vast gemonteerd zijn onder hun drones. De kwaliteit hiervan is ook erg goed omdat ze de “bolle beeldvervorming” zoals bij een GoPro eruit halen.

Video-zender
Een speciaal 5,8Ghz zendertje kan het beeld via de USB van een camera doorsturen. De zender krijgt z’n stroom van de drone. Het heeft ongeveer 1 kilometer bereik.
Bij de nieuwe DJI modellen is een losse zender niet meer nodig en word alles via een speciaal protocol doorgestuurd naar de zender van de drone. Je hebt dan juist een geschikte SmartPhone of Tablet nodig met een App om alles te zien en te besturen

Vlucht gegevens
In de drone kan een extra module zitten. Deze leest de electronica uit en voegt deze toe aan het video-beeld. Op die manier zie on-screen hoeveel accu-spanning de drone nog heeft, hoe ver en hoe hoog je vliegt of in welke modus. Erg handig, want zo weet je op tijd dat je terug moet vliegen om nog veilig te kunnen landen. Op grote hoogte of afstand kun je dat bij heldere hemel aan de LED’s niet goed meer zien. Bij nieuwe toestellen zit dit er ook allemaal standaard in en zie je de gegevens via een App.iOSD

Gimbal
De camera hangt in een lichtgewicht frame met motortjes. Deze houden de camera continue horizontaal en vangen iedere plotselinge beweging (bijv. windvlaag) op. Zo ontstaat een heel vloeiend beeld. Meestal kun je vanaf de transmitter de gimbal ook sturen. Zo kun je recht vooruit naar de horizon richten of juist kaarsrecht naar onder. De gimbal zit gemonteerd aan de drone met rubbertjes er tussen. Deze zijn ook belangrijk, want anders zie je de trilling van propellors bijvoorbeeld terug in de video (jello-effect).

 

gimbal

You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.