Review Saal Professional Line

Review Saal Professional Line

In de afgelopen 7 jaar fotografie vanuit de lucht heb ik al wel eens gedacht om een boek uit te kunnen brengen met mijn foto’s.
Telkens kwam het er niet van en het welke collectie zou ik maken en waar laat je het dan afdrukken?

Nu kreeg ik een aanbod van Saal Digital om hun handgemaakte fotoboeken bij hun eens te testen en mocht voor €100,- een boek maken uit de “Professional Line”.

Hun software dus geïnstalleerd en aan de gang. Ik koos voor “Professional Line” daarvan leek me het papier al dik genoeg en kon ik de meeste pagina’s vullen.
Een cover van acrylglas zodat het boek gelijk een fotolijst lijkt, heb ik toch maar niet gekozen. Ik wilde geen risico nemen op scherpe kwetsbare randen aan een mooi boek wat je graag aan iedereen wilt tonen.
Het formaat 30x21cm leek me voor meestal liggende dronefoto’s wel handig.

De boeken zijn ook nog eens met een layflat-binding zodat panorama’s ook nog mooi over de naad kunnen doorlopen.
En dat ziet er echt perfect uit!

Ondanks het dikke papier vallen de pagina’s helemaal netjes open.

Er was keuze uit fotopapier glanzend of mat en zgn. “HighEnd-print mat”. Ik wilde in ieder geval “mat” papier, en het liefst zoals normaal gedrukte boeken. Na wat andere reviews opzoeken leek de duurdere HighEnd optie niet veel meerwaarde te hebben. En koos ik voor “Fotopapier Mat”.
Structuur en glas van papier is moeilijk vooraf in te schatten. En maar met fotopapier wordt ook echt fotopapier bedoeld.
En ondanks dat het mat is spiegelt het nog behoorlijk.

Ik had in Lightroom eerst een selectie samengesteld van foto’s en deze nabewerkt zoals ik gebruikelijk doe. Wat ik wel erg mooi vond is dat ik ICC-profielen bij Saal kon downloaden om zodoende vooraf al goed te kunnen zien hoe de foto’s uitpakken. Gelukkig wist ik hoe dit werkt omdat ik zelf ook een professionele printer heb.

De kleuren en contrast zijn daarom perfect geworden zoals ik ze bedoeld had!

Ik kon aan het boek maar 1 kleine onvolkomenheid ontdekken. De cover aan de voorzijde trekt iets krom.
Maar dat toont dan ook aan dat het werkelijk handgemaakt is.

Saal Digital fotoboeken richt zich volgens mij sterk op een professionele markt, en dat is dan ook aan de prijs te zien.Het maken van een boek kan zoals bij andere afdrukcentrales middels hun eigen software, maar je kunt bij Saal ook bijvoorbeeld opmaken Photoshop of Indesign en een PDF uploaden.
Met toegevoegde pagina’s (72 totaal) kwam ik uit op €125,- incl. verzending. Dat lijkt mij voor een trouwalbum nog wel kunnen, maar voor de vakantie-kiekjes zou ik een voordeliger optie proberen.

Vorige Dronevideo Vers van het land
Volgende Klundert in de sneeuw 2021

Comments are closed.

You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.